Mackintosh utilized lighting in both form and function for the Glasgow School of Art. The big windows on the north side of the school are ideal for art students to work in; they get excellent natural light throughout the day through these windows. These windows, with their iron decorations on the outside, are both beautiful and practical, just like the glass room on the top level on the west section. This room, with its one open window framing a statue on the roof, gives an excellent view of the city. Giving an excellent view does more than offer a stunning landscape for the eyes. With the cross hatched windows and desk spaces, it also offers a space for artists to practice sketching the landscape. The design of the windows offers artists segmented portions of the city to choose to work on.

The space within the GSA was much more arresting than the space within the Tate Modern. I loved every moment of being within the GSA, it offered many beautiful techniques and artistic designs to admire as I wandered through this space that students use on a daily basis. The Tate Modern, on the other hand, was designed to house pieces designed for museum spaces, and it felt more like a space where two worlds were feeding off each other to their mutual benefit. In the GSA, their was something to admire everywhere. In the Tate Modern, I happened upon a few pieces I liked, but I hated the escalators and lack of natural lighting within the building. I believe that Mackintosh successfully used the ideas of the Art Nouveau and Arts and Crafts movements. The space deserves admiration by the public as much as an piece in a museum, and it creates an excellent environment for artists to create and display their work.

Advertisements